Om Lincap Art

Om företaget

Lincap Art registrerades 1994 som en bifirma till Lincap AB, grundat 1983. Vi har kontor och ateljé på Lidingö. Lincap AB är ett familjeföretag som ägs av familjen Linnanders åtta medlemmar i tre generationer. Lincap Art drivs av Suzanne Linnander som är konstnär och dekorationsmålare.

Om mig

Min familj har en starkt konstnärlig ådra och vi har duktiga bildhuggare och målare i släkten. Själv har jag målat sedan barnsben. Och särskilt min farmor var mån om att uppmuntra mig, och försummade aldrig att förse mig med färger och ritblock. Jag var rörd och tacksam den dag jag fick överta hennes akvarellfärger, penslar och gamla skisser från skoltiden i slutet av 1800-talet, när hon började få svårt att se och var över 80 år. Hon förblev min kloka vän och mentor.
På söndagarna på 50-talet gick min syster och jag med pappa på Malmöhus Slott, där han visade oss alla förunderliga saker från gångna sekel. Där och då föddes mitt intresse för historia, konst och gamla ting. Som 15-åring drömde jag om att bli modetecknare. Mina föräldrar drog en suck av lättnad när jag slutligen följde deras råd att “bli något som man kan försörja sig på”. Och efter handelsstudentexamen var de konstnärliga drömmarna lagda åt sidan.
Tiden gick, jag mötte min man och tre barn i rask följd såg dagens ljus. Jag stannade hemma några år med dem. Dagarna inrättade sig i en jämn lunk, barnen var friska och tämligen välartade, och plötsligt kunde det ibland bli någon stund över. Då dammade jag av penslarna och gick lite olika kvällskurser i måleri, och snart var förmågan, inspirationen och den gamla målarglädjen tillbaka.
1991 fick jag min första beställning, som gällde två ikoner som skulle utgöra konfirmationspresenter. Det var ett stort ögonblick när det gick upp för mig, att det fanns människor som gärna betalade för mina målerier! Beställaren var mycket nöjd och återkom året därpå med en udda beställning: att måla ett stycke trägolv så att det såg ut som keramiska plattor. I detta sammanhang lärde jag känna byggherren som gjorde renoveringar i huset. Han undrade om jag ville göra ett litet retuscherings-arbete på en väggpanel i Saltsjöbaden. Om jag ville! Nu var jag ju nästan proffs… Det blygsamma uppdraget växte och växte. Jag blev kvar i 6 månader, med heltidsarbete att dekorera hela huset.
Och så var jag igång, 1992. Sedan dess har jag haft en jämn ström av roliga och inspirerande uppdrag, både i privata hem och i offentlig miljö.

Suzanne Linnander

Leave a Reply

Your email address will not be published.